Een uitzinnig gemeentegala in sleuteldorp Vasse

Vasse- “Kernwoorden die passen bij Vassenaar Jan Veldhuis zijn:  sociaal en betrokken” aldus de burgemeester van Tubbergen, Wilmien Haverkamp tijdens de uitreiking van de gemeentelijke onderscheiding op het gemeentegala in sleuteldorp Vasse. Haverkamp: “ Zijn inzet voor de geloofsgemeenschap en voetbalvereniging SV Vasse is niet ongemerkt gebleven. Jan Veldhuis krijgt de gemeentelijke onderscheiding, omdat hij zich op allerlei fronten als echte regelaar overal zijn handen uit de mouwen steekt.”

Het uitreiken van de onderscheiding vond afgelopen zaterdagavond plaats in bijzijn van Jans vrouw Annie en hun kinderen op het podium in de bomvolle gymzaal van ’t Eschhoes, dat speciaal voor het houden van de gemeentelijke gala omgetoverd is tot een prachtige feestzaal. Zichtbaar geëmotioneerd bedankt Jan voor de waardering die hij namens de gemeenschap heeft ontvangen.   

Sleuteldorp en jubileum
Elk jaar vieren alle carnavalshoogheden één gezamenlijk carnavalsgala: Het zogenaamde gemeentegala. Dit jaar zwaait Sleutelprins Ronny I met zijn Sik Clemens en hun hofdames Ellen en Mirjam de scepter over heel Tubbergen.  De organisatie van de deze gemeentegala lag daarom in handen van een speciale jubileum- en sleutelcommissie van carnavalsvereniging de Spekscheeters. Want naast het feit dat de hoogheden mogen regeren over de gemeente Tubbergen bestaat de vereniging tevens 44 jaar!

Nadat Sik Clemens zich razendsnel transformeert in de spreekstalmeester van de avond bijt CV de Turftrappers uit Langeveen het spits af. Zij komen met een optreden uitgevoerd door de jongste artiesten van de avond: Duuk ter Grote en Thijs Kole, samen net 26 jaar oud. De jongens zetten een strakke act neer als twee soldaten.

Introductie door het Spektrio
Het introduceren van de verschillende dorpen gebeurt op een ludieke manier door het ‘Spektrio’ Marc Rijsman, Coen Lenferink en Frank Voshaar. Zij halen in hun aankondiging van de artiest van het betreffende dorp een opmerkelijke gebeurtenis van het afgelopen jaar of brengen een speciale inwoner voor het voetlicht. Hun teksten worden verassend ondersteund met speciale geluidsfragmenten of liedjes.

Zo bracht CV de Kroesmennekes uit Fleringen, in de persoon van Ton Mentink, in een razend tempo een act over bloemschikken en origami. De Pinn’n uit Reutum zochten in hun ludieke buut via Henk Eerdman en Gerard ter Brake, als twee voetbalveteranen extra leden voor hun elftal.  Een eigen tekst, gezongen op het repertoire en een medley van Queen werd met een hilarisch filmpje uitgevoerd door Jeroen Peddemors, Jelle Hendriks, Timo Roelofs en Danny Peters namens de Venfluiters uit Manderveen. Zij brachten hun visie op de lichtgevende en glinsterende bloembakken die op het Raadhuisplein in Tubbergen staan.  

Omdat de dansmariekes van de Papsleef’n uit Geesteren vorig jaar eerste waren tijdens het concours in Fleringen mochten zij de winnende dans ‘Warrior’ op het toneel uitvoeren.  De dansmariekes bestaand uit: Nikki Kraayvanger, Demi Kemerink, Sem Nollen, Britt Reinerink, Anouk Maathuis, Nadie Harmelink en Lois Nobbenhuis brachten wederom een wervelende show ten tonele.

Hun plaatsgenoot Jampie, de alter ego van Jan Droste, nam achter de kuierton op zijn eigen nuchtere en komische wijze zijn blik op verschillen van vroeger en nu. 

De Schaop’nböll’kes en Schaop’nköp’kes uit Tubbergen presenteerden als act de feestband ‘Falsch und Verrück’. Met het enthousiasme en de energie waarmee Thomas Olde Hampsink, Matthijs Lammerink, Luuk ter Haar, Bram Leferink, Leon Lammerink, Mart Hesselink en  Thijs Olde Hampsink speelden kon niemand van de aanwezigen in de zaal nog stilzitten.  

Bierdragers voor B&W en Pastoor Pikkemaat
Verrassend was ook het optreden van burgemeester Wilmien Haverkamp en haar wethouders. Als een heuse ‘tante Rikie’ werd zij op haar troon de feestzaal binnengedragen onder het intro ‘Deurdonderen’ van de band Normaal. Daarna zette het voltallige college een lied in dat de saamhorigheid en respect voor de medemens binnen de gemeente mooi weergaf.  Dit lied werd ondersteund met een ludiek filmpje waarin diverse ‘bekende’ Tubbergenaren te zien waren.

Na dit optreden kreeg het dagelijks bestuur namens de jubilerende carnavalsvereniging een eigen ‘bierdrager’ in de vorm van het gemeentewapen aangeboden. Uiteraard voorzien van alcoholvrije drank om het goede voorbeeld niet te verstoren. Ook de aanwezige, en vaak in optredens benoemde, pastoor Pikkemaat kreeg zijn eigen bierdragertje voorzien van een kruis en bijbehorende corpus waarmee ook hij bij elke gala-avond niet zonder bier, water en wijn zal komen te zitten. De bierdragers zijn met zorg en vakmanschap gemaakt door oud-prins Gerard VI (Wesselink).

Prachtige benen
Het optreden van Patrick Rolefes namens de Spekscheeters als Bennie Sputterlap, een outlaw motorganglid, was een aaneenschakeling van woordgrappen. Namens de Dubbelkiekers uit Harbrinkhoek/Mariaparochie verscheen de mysterieuze Ursula van het Roze op het podium. Diep respect was er voor het gracieus voortbewegen op haar tien centimeter hoge hakken. Voor een aantal prinsen was het niet geheel duidelijk of Ursula nu een hij of een zij was maar men concludeerde dat ze wel prachtige benen had!

De slot-buut werd uitgevoerd door Jeroen van Tuut’n Jan, namens de Alberger Bökke. Hij nam de zaal mee in zijn beleving van de dolle dagen van carnaval. Hofkapel ‘De Spekhesten’ liet zich tussen de optredens van de artiesten van hun beste muzikale kant horen, waardoor de avond nog meer swung en tempo kreeg. Het laatste optreden gaf het hofkoor dat doormiddel van een liedjesbingo met de hele zaal zorgden voor een uitzinnig afsluiting van een wervelende gemeentelijke gala-avond. De regie van de avond lag in handen van Frank Koopman. Hij kijkt samen met het voltallige team, dat dit feest heeft mogelijk gemaakt, supertevreden en trots terug op een geslaagde avond.
Terug

Agenda

Twitter

Mis het niet

  1. dinsdag 05-03-2019 - 14:00 uur

Cv De Spekscheeters Vasse - 2015
Powered by Craft CMS
Cv De Spekscheeters Vasse - 2015
Powered by Craft CMS