Erelidmaatschap Jan ter Heyne

Als men Jan ter Heijne zegt, zegt men ook gelijk ‘Spekscheeter’. Want een echte Spekscheeter is Jan, van top tot teen, van voor naar achteren, vanaf het begin van de carnaval in Vasse, tot aan de dag van vandaag.

Jan was één van de oprichters van CV De Spekscheeters. Het idee om een carnavalsvereniging op te starten ontstond in december 1974 aan – hoe kan het anders- het schap van het vroegere café Assen, nu Café Amsen genaamd en dit alles onder het motto: ‘IN VASS’ MOT ZOIETS OK KUNN’N’!

En op 10 januari 1975 was het zover. Samen met Hendrik Geerdink, Gerard Wolbers, Bernard Assen en André Oude Luttikhuis werd het officiële startsein gegeven.

Jan ter Heijne werd de eerste voorzitter (een soort veurop’scheeter’), André Oude Luttikhuis werd secretaris en Gerard Wolbers beheerde de financiën. Hendrik Geerdink werd aangesteld als vorst c.q. beschermheer van de mannen van de Raad van Elf.

De vereniging zat in het begin krap bij kas. Daarom werd een beroep gedaan op een aantal financieel draagkrachtigen uit het dorp (Henk Assen en jawel Jan ter Heijne) om de aanschaf van rood/witte Raad van Elf pakken (ook wel ijscopakken genoemd) te kunnen bekostigen. Voor de onervaren nieuwe leden van de RvE was het echt wennen om in zo’n mooi gekleurd kostuum te lopen en vooral ook nog met een steek op. Een aantal van die mannen hadden de steek dan ook regelmatig verkeerd om op hun hoofd en het moet gezegd: niet alleen op het einde van de avond! Jan had daar geen last van: hij is vast en zeker met de steek op geboren.

De begroting van de vereniging bedroeg in 1975 zegge en schrijven 1900 gulden. Dat is omgerekend zo’n 800 euro. En daar moest alles van betaald worden, inclusief een hofauto die door Jan ter Heijne gratis beschikbaar werd gesteld. Gedurende de gehele carnavalsperiode stond de auto startklaar voor de residentie. Daar is het ook bij gebleven, want de auto was niet voor- of achteruit te branden!

Als men de carnavalscarrière van Jan bekijkt, dan zat Jan niet stil! Ga maar eens na:

  • 1975: Jan is medeoprichter van CV De Spekscheeters;
  • 1975 tot eind 1976: Voorzitter van de vereniging;
  • 1975: Kernlid van de Raad van Elf;
  • 1978: 4e Prins van De Spekscheeters met aan zijn rechterhand medeoprichter André Oude Luttikhuis. Niet ieder jaar kwam de Prins uit de spekkist. Ook Jan niet. Neen, Jan kwam als belastingambtenaar uit een nagebouwd belastingkantoor. Jan had ook een zeer bijzondere spreuk: ‘Loat nich druppel’n, loat mer vleuj’n’. Niet echt een uitspraak van een belastingambtenaar. Volgens ons had hij het beter kunnen omdraaien: ‘Loat nich vleuj’n, loat mer druppel’n’!;
  • 1978: Jan wordt na afloop van zijn regeerperiode op de Elfde van de Elfde automatisch lid van de Spekgarde;
  • 1988: Jan begeeft zich op de muzikale toer. Hij wordt lid van hofkapel De Spekhest’n en slaat met veel bravour op de grote trom;
  • 2003: Jan wordt voorzitter van de Spekgarde en is dat tot voor kort nog gebleven;
  • 2007: Jan is lid van de jubileumcommissie ’33 jaar Spekscheeters’.

Hij was dus bij vrijwel alle geledingen op één of andere manier betrokken. Hij is echter nooit Dansmarietje geweest, maar voor de rest …!

Kortom: alle verdiensten van Jan zijn voor het bestuur aanleiding geweest om hem erelid te maken van de vereniging. Hij heeft het ten volle verdiend. Alle Spekscheeters zijn trots op Jan ( en natuurlijk op Gerda en zijn kinderen) hetgeen Jan voor de vereniging heeft gedaan of nog steeds doet. Van harte proficiat en hopelijk tot ziens op de vele prachtige activiteiten van de vereniging.

DSC_8594.JPG#asset:20888

DSC_8598.JPG#asset:20889

Terug

Agenda

Mis het niet

  1. dinsdag 13-02-2024 - 13:00 uur

Cv De Spekscheeters Vasse - 2015
Powered by Craft CMS
Cv De Spekscheeters Vasse - 2015
Powered by Craft CMS